2 - 1

Langezwaag B1

B-junioren zaterdag, B1, 3e klasse 08

13 september 2014

DWP B1 treedt zaterdag na een reeks oefen- en bekerwedstrijden voor het eerste competitieduel aan tegen Langezwaag B1.

Na het oefenverlies van een week eerder tegen LSC B3 werd tijdens de wedstrijdbespreking de nadruk gelegd op het creëren van kansen, want dat gebeurde niet genoeg tegen de Snekers. Hierin was een belangrijke rol weggelegd voor de centrale middenvelders, die vaker moeten \’penetreren\’ in aanvallend opzicht, maar ook hun verdedigende taak moeten blijven uitvoeren.

DWP B1 start met Dennis van der Wal, Bernard Holtrop en Jesse Akkerman op de bank. Allen zijn ze om verschillende redenen niet honderd procent fit. Sietse van der Kamp staat weer onder de lat. Peter Schutten – vorige week prima tegen LSC en goed getraind – staat rechtsachter. Centraal zakt Richard Akkerman door de afwezigheid van Jesse een plekje naar achter. Voorstopper is Kelvin van der Wal. Erwin Akkerman neemt de linksback positie in.

Gerben Veenstra, ook uitstekend tegen LSC, start aan de linkerkant. Centraal het vertrouwde duo Dennis Wiersma en Daan Brandinga en op rechts is Jurre Knoops opgesteld. Centraal Leonard Dayanan en Carlito Vervenne.

Vanaf de aftrap laat DWP zien wat de intenties zijn. Al na drie minuten kan Leonard met een hard schot de thuisclub op voorsprong zetten, maar de keeper van Langezwaag redt, iets wat hij deze ochtend veelvuldig zou gaan doen. Vijf minuten later is Carlito dichtbij als een vrije trap van Richard over het doel werkt. Datzelfde doet Carlito als hij drie minuten later de bal van Leonard krijgt.

Goed voorbeeld doet volgen, want een minuutje daarna is Leonard degene die op aangeven van Jurre de bal over het doel schiet. Ondanks de stortvloed aan kansen staat de nul nog op het scorebord en dat is gevaarlijk. Langezwaag kruipt uit hun schulp en schiet over het doel van Sietse. DWP is weer wakker en krijgt via Leonard (pass Daan) een kans op de 1-0, helaas valt deze niet.

Twee minuten daarna laat de keeper van Langezwaag zien waarom hij er staat. Hij werkt achtereenvolgens schoten van Daan, Carlito en Dennis W. uit het doel. Hoe frustrerend ook, DWP krijgt de bal maar niet tegen het net. Tot de rust proberen Richard (vrije trap naast), Jurre (voorzet die door eigen verdediger net over wordt geschoten), Carlito (bovenkant lat) en Daan (paal) de doelman te verschalken, maar op miraculeuze wijze slaagt dit niet.

De 0-0 stand halverwege is dan ook bijzonder, maar helaas wel de waarheid. Er ligt enorm veel ruimte achter de defensie van Langezwaag waar we in de eerste helft te weinig gebruik van hebben gemaakt. De begeleiding adviseert om de centrale middenvelders iets te laten zakken, zodat de steekpass kan worden gegeven en het centraal in de spits iets rustiger te laten worden. De aanvallende gedachtes van de middenvelders zijn goed, maar tegen het verdedigende Langezwaag heeft een averechts effect, want zo worden de ruimtes juist dichtgelopen.

Wat in de eerste helft veertig minuten lang niet lukte, slaagt binnen dertig seconden in de tweede helft. Goed doorzetten van Kelvin zorgt ervoor dat Gerben alleen richting de keeper kan. Ditmaal is het wel raak: 1-0! DWP zakt vervolgens iets in en laat Langezwaag komen. Het krijgt wel een paar kansjes, maar uitgespeelde mogelijkheden blijven uit. Jurre krijgt na een kwartier in de tweede helft een gele kaart na een domme overtreding en moet tien minuten naar de kant.

Juist in die periode lijkt DWP iets sterker te worden. Gerben stuit met een schot op de keeper, Richard kopt over uit een corner en Gerben is voor de tweede maal dichtbij. De 2-0 blijft echter uit en Langezwaag loert op de counter. Ze krijgen een grote kans na matig verdedigend werk, maar Sietse redt fraai op een van richting veranderd schot.

Drie minuten later is het dan toch zover. Hoewel DWP kans na kans om zeep helpt, is Langezwaag wel trefzeker. Weer is het een vrije trap die binnenvalt. Sietse positioneert zich niet goed en ziet de vrije trap via zijn vingertoppen tegen het net vliegen: 1-1.

Met nog een kwartier op de klok zet DWP aan, op jacht naar het tweede doelpunt. Dennis Wiersma (schot over), Carlito (schot op keeper), Dennis Wiersma (weer over) en Jurre (over) zien hun pogingen niet in het doel belanden.

Toch houdt DWP het geloof en wordt er met Leonard een extra spits opgesteld. In de tweede minuut van de blessuretijd komt er dan toch nog gerechtigheid. Dennis van der Wal neemt snel een vrije trap en eindelijk wordt de ruimte achter de defensie van Langezwaag benut. Leonard rent achter de bal aan en kan nog net een tikje geven, waardoor het leer tot ieders grote opluchting tegen het net rolt.

Twee minuten later fluit de arbiter voor het laatst en pakt DWP \’op z\’n Duits\’ de drie punten Een dikverdiende zege, maar volgende week tegen Nieuweschoot moeten er meer kansen afgemaakt worden, wil er een resultaat behaald worden. Het spelpeil was in de eerste helft prima, maar zakte in de tweede helft – net als vorige week – weg, mogelijk door de wisselende posities. Genoeg aandachtspunten voor een nieuwe trainingsweek! Tot maandag.