DWP JO17-1

66'

B-junioren zaterdag, B1, 3e klasse 08

22 november 2014

De laatste vier wedstrijden won DWP B1 en het haalde daarin een doelsaldo van plus 27. Het vertrouwen bij DWP B1 is dus groot en dat komt goed uit, want de ploeg neemt het op tegen vv Heerenveen B4. Een ploeg die alle acht wedstrijden won en zaterdag aan een puntje tegen DWP genoeg heeft om de titel in deze halve competitie binnen te slepen.

(voor de gelegenheid maar even een ietsjepietsje groter verslag)

De selectie is allesbehalve fit. Carlito Vervenne heeft net als Bernard Holtrop een blessure overgehouden aan het treffen met Urk en kunnen niet meedoen tegen de koploper. Ook Daan Brandinga blijkt wegens een rugblessure niet inzetbaar. Tel daarbij op een niet helemaal fitte Dennis van der Wal en keeper Sietse van der Kamp, die het na een knieblessure voor het eerst in drie weken weer gaat proberen onder de lat. Net als de vorige twee weken schiet Brando Linders te hulp en ditmaal wil ook de jarige Erwin Roffel  DWP B1 uit de brand helpen, waardoor er toch kan worden afgetrapt op Sportpark Skoatterwâld.

Er wordt om kwart voor twaalf verzameld in het washok van sportpark de Grie, waar het strijdplan van vandaag wordt uitgelegd. Helaas blijkt dat tijdstip te vroeg voor Kelvin van der Wal, die zich verslaapt en daardoor op de bank moet plaatsnemen. Op de training van woensdag werd al geoefend met het strijdplan. In hoofdlijnen is het de bedoeling om Heerenveen te dwingen tot de lange bal en op de omschakeling toe te slaan. Een 4-6-0 formatie c.q. een defensieve 4-3-3 moet ervoor zorgden dat het kampioenschap van Heerenveen vandaag nog niet een feit wordt. De begeleiding stookt tijdens de bespreking het vuurtje nog maar even op door te stellen dat Heerenveen de bloemen voor het kampioenschap al klaar heeft liggen.

De elf die aan de aftrap verschijnen zijn de eerder genoemde Sietse, Erwin, Dennis, Brando. Zij worden vergezeld door Jesse Akkerman, Richard Akkerman, Erwin Akkerman, Jurre Knoops, Dennis Wiersma, Leonard Dayanan en Gerben Veenstra. Peter Schutten is de enige wissel die minuten maakt vandaag, omdat Daan en Bernard zoals eerder genoemd niet fit genoeg zijn voor speelminuten. Carlito Vervenne ontpopt zich vanmiddag bij afwezigheid van Joerie Veenstra tot assistent-trainer en doet dit zo goed dat hij overweegt zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen en te kiezen voor een functie bij de technische staf (;-)).

Er heeft zich iets na 13 uur veel volk verzameld langs de lijn van veld vier. Deze toeschouwers zien dat DWP fel uit de startblokken komt. Dennis W. krijgt al na een halve minuut een enorme kans op de openingstreffer na een goeie voorzet van Gerben, maar zijn schot met links mist kracht waardoor de keeper van Heerenveen de bal simpel kan pakken. DWP krijgt tien minuten later nog een enorme kans als Brando na een mooie actie op de keeper stuit.

Heerenveen weet niet zo goed wat hen overkomt, want hoewel DWP de bal gunt aan de thuisclub, is het wel DWP wat de kansen krijgt. Door het defensieve blok wat de groenwitten opstellen bij balbezit van de thuisclub, slaagt de thuisclub er niet in kansen te krijgen. Na een kwartier is het weer Dennis W. die het doel van Heerenveen onder vuur neemt, maar zijn schot gaat naast.

De kansen die Heerenveen krijgt ontstaan uit standaardsituaties. Voetballend komt de thuisclub er tot hun eigen frustratie niet doorheen. Het enige gevaar in de eerste helft van de nummer een is een vrije trap die naast gaat, een bal die van de doellijn wordt gehaald door Erwin R. en de roep om een penalty dat tot opluchting van iedereen bij DWP niet wordt gehonoreerd.

En hoewel DWP zonder spits speelt, krijgt het in de omschakeling meer kansen dan Heerenveen, dat louter de lange bal hanteert. Als halverwege de eerste helft een inzet van Gerben na goed voorbereidend werk van Brando voorlangs gaat, vangt Dennis van der Wal bij de tweede paal de bal op. Hij omspeelt de verdediger en schiet de bal van dichtbij tegen de touwen: 0-1!

En die achterstand zijn ze niet gewend bij Heerenveen. Dit leidt tot frustraties bij de thuisclub en uiteindelijk tot een gele kaart na natrappen op Sietse. DWP krijgt via Gerben (paal) en Leonard (voorlangs) kansen om de score uit te breiden, maar de bal gaat er niet in. Aan de andere kant brengt Jesse redding als een aanvaller van Heerenveen lijkt te kunnen uithalen.

DWP legt deze middag een ongelofelijke discipline op de mat. Hoewel het niet altijd leuk is om af te wachten, is dat wel de bedoeling. DWP houdt dit tachtig minuten lang vol en iedere speler voert zijn taak uitstekend uit. In het restant van het eerste bedrijf komt DWP niet meer in de problemen en gaat het rusten met een verassende maar zeker verdiende 0-1 voorsprong.

In de rust veel complimenten voor DWP, die de besproken tactiek nagenoeg perfect uitvoert. Na een koud bekertje ranja en een paar bemoedigende woorden om vooral het koppie er bij te houden, gaan de mannen van DWP vol vertrouwen de kleedkamer uit.

In het tweede bedrijf is het Heerenveen dat tien minuten lang aandringt. DWP slaagt er niet in vooruit te voetballen en wordt teruggedrongen. Nadat eerder al een grote kans door de thuisclub naast wordt geschoten, valt een corner wel binnen. Een scrimmage voor het doel van Sietse zorgt uiteindelijk voor de gelijkmaker.

Niet veel later blijkt dat goalie Sietse toch teveel last heeft van zijn knie om de wedstrijd uit te kunnen spelen. Invaller Peter Schutten komt onder de lat te staan. Na de gelijkmaker is het weer DWP dat de aanval zoekt. Dennis W. krijgt een aantal mogelijkheden, maar schiet naast en stuit op de keeper. Ook als Brando alleen op de keeper afkomt, gaat de bal er niet in.

Uiteindelijk is het dan toch raak. Erwin R. komt met een enorme rush vanaf het middenveld oog in oog met de goalie van Heerenveen. Hij omspeelt de doelman en schiet de bal in het lege doel: 1-2!! Tot grote ontlading van iedereen binnen en buiten de lijnen met een groen-wit hart, staat DWP weer op voorsprong en moet Heerenveen nog minstens een week wachten op hun kampioenschap.

Dat laatste frustreert blijkbaar zodanig, dat de uitstekende arbiter nog eens twee spelers van Heerenveen met een gele kaart het veld uit moet sturen. Echter, ook met negen man, krijgt Heerenveen nog een enorme kans op de gelijkmaker. Een onoplettendheidje achterin wordt bijna afgestraft, maar reservegoalie Peter kan de bal keren.

Twee minuten later fluit de scheidsrechter voor het laatst en is de fantastische overwinning van DWP een voldongen feit. De ploeg is er in geslaagd het kampioensfeestje van het nog ongeslagen Heerenveen te verstoren. Elke speler heeft keihard gewerkt, vuil werk opgeknapt voor de ander en de discipline opgebracht om de eigen taak zowel aanvallend als verdedigend perfect uit te voeren. Een geweldige teamprestatie, waardoor we de nummer twee tot op een puntje zijn genaderd. Super gedaan mannen, tot maandag!