3 - 1

DWP JO17-1

B-junioren zaterdag, B1, 3e klasse 08

4 oktober 2014

Na de twee onverdiende nederlagen tegen Nieuweschoot (3-1) en Steenwijkerwold (2-4), stond er voor DWP B1 wederom een wedstrijd tegen een hoog geklasseerde ploeg op het programma. Er werd een bezoekje gebracht aan koploper Joure B3.

De selectie is allesbehalve compleet en fit. Dennis Wiersma ontbreekt nog en Bernard Holtrop en Dennis van der Wal kampen met blessures, al startten beiden in de basisformatie. Hendrik Wind van DWP C1 wordt gevraagd om aan te sluiten om zodoende eventuele blessures op te kunnen vangen. Waarvoor dank!

Sietse van de Kamp; Jurre Knoops, Jesse Akkerman, Richard Akkerman, Peter Schutten, Daan Brandinga, Bernard Holtrop, Dennis van der Wal, Gerben Veenstra, Kelvin van der Wal en Carlito Vervenne starten in de basiself. Leonard Dayanan, Erwin Akkerman en Hendrik Wind beginnen op de bank.

Op het broeierige Jouster kunstgras wordt al snel duidelijk dat de wind een enorme invloed gaat hebben op de wedstrijd. De Jousters kiezen ervoor om in de eerste helft met de wind (en de zon) in de rug te spelen. Gevolg is een dominante thuisclub in de eerste helft en een DWP dat de bal niet weg kan krijgen. De schade beperkt houden en loeren op de counter is het devies voor de bezoekers uit Sintjohannesga.

Na acht minuten is de eerste kans al meteen raak voor de thuisclub. Op het middenveld verliest de niet volledig fitte Bernard zijn persoonlijke duel, waardoor de nummer tien van Joure op de verdediging van DWP afstormt. Hij ziet echter Sietse te ver voor het doel staan en stift de bal tegen het net. De tegen de zon inkijkende goalie kan net niet op tijd teruglopen om de bal nog te beroeren: 1-0.

Twee minuten later is er aan de andere kant een mogelijkheid, als de bal uit een corner voor de voeten van Bernard valt. Helaas zwaait de bal af en gaat het leer over de achterlijn. Na achttien minuten is ook Gerben dichtbij de gelijkmaker. Zijn voorzet belandt bijna in een keer tegen het net, maar de keeper van Joure reageert attent en tikt de bal over het doel.

Vijf minuten later is de tweede kans voor Joure ook meteen weer raak. Een hoge bal aan de linkerkant die vermoedelijk ook als voorzet was bedoeld, gaat weer over Sietse heen en tegen het net: 2-0.

Vier minuten daarna is de marge naar drie getild als Joure ook hun derde kans, al zijn de twee voorgaande goals geen kansen te noemen, in een treffer omzet. Een harde, lange trap van de Jouster goalie wordt half geraakt door Peter, die daarna in de achtervolging moet omdat zijn directe tegenstander hiervan profiteert. Een voorzet van die rechtsvoor, komt terecht bij de volledig vrijstaande linkeraanvaller, die vervolgens simpel van dichtbij binnen schiet: 3-0.

Harde cijfers. Een lesje in effectiviteit. Joure rondt halve kansen af en DWP laat 100% mogelijkheden liggen. DWP wil voor rust de marge verkleinen naar twee en Kelvin krijgt hiervoor enorme mogelijkheden. Eerst is er een schot met links dat naast gaat en daarna krijgt Kelvin – na een geweldige voorzet van Daan – een vrije kopkans. Helaas wordt de linksvoor op moment van koppen verblind door de zon.

Vier minuten voor rust krijgen de Jousters een enorme kans op een vierde treffer, als de aanvaller makkelijk door de verdediging van DWP kan slalommen en alleen voor Sietse opduikt. De keeper kan nog net de bal met zijn voet wegwerken.

Rust 3-0. Het is jammer dat de marge niet bij twee is gebleven, want een achterstand van drie goals goed maken is een hels karwei. Toch zijn de mannen na een kleine peptalk gemotiveerd genoeg om Joure met de rug tegen de muur te zetten.

Dit gebeurt dan nog. Met de wind in de rug is het DWP wat in de tweede helft de klok slaat en de wedstrijd domineert. De koploper kan slechts heel spaarzaam aan iets anders denken dan verdedigen. Al na drie minuten in het tweede bedrijf komt Kelvin alleen op de keeper af, maar de doelman kan de bal tot corner verwerken. Uit die hoekschop is aanvoerder Richard dicht bij de 3-1, maar wederom brengt de goalie redding.

Vier minuten later is Leonard twee keer bijna doeltreffend, maar zijn inzetten gaan naast en over het doel. De kansenregen van DWP houdt aan, maar net als tegen Langezwaag en Nieuweschoot worden de kansen maar niet omgezet in doelpunten.

Na twaalf minuten in de tweede helft is daar dan eindelijk de treffer. Wederom komt Kelvin goed door aan de linkerkant en na een kleine solo verschalkt hij de keeper in de verre hoek: 3-1. Een minuut later is Kelvin weer dreigend. Ditmaal komt zijn schot tegen de lat en via de kluts komt er een hoekschop. Uit die corner is het de mee opgekomen Jesse die kansrijk is, maar een tweede treffer komt er niet.

Halverwege de tweede helft krijgt middenvelder Daan de bal voor zijn voeten. Hij dribbelt een paar meter in de richting van het vijandelijke doel en haalt dan vanaf twintig meter verraderlijk uit. In een uiterste reflex is het wederom de Jouster keeper die een tweede treffer van DWP voorkomt.

Het slotakkoord is voor Richard, die door de uitstekende invalbeurt van Hendrik wat meer vooruit kan voetballen en dus kansen krijgt. Eerst neemt hij vanaf dertig meter het doel van de tegenpartij onder vuur en daarna komt hij alleen op de keeper af na een mooie steekpass van Leonard. Maar ook nu blijkt de keeper van Joure een grote sta-in-de-weg.

Toch lijkt er in de laatste minuut van de blessuretijd nog een tweede treffer van DWP te komen als Gerben alleen op de keeper af kan. Juist op het moment dat hij wil uithalen, blaast de verder prima leidende arbiter voor het laatst: einde wedstrijd. 3-1.

Weer nul punten tegen een topploeg in deze competitie en weer had DWP recht op meer.
De opdracht is in ieder geval duidelijk voor zaterdag: kansen afmaken, want dat is het enige wat nog niet voldoende is. Voor de rest is er al een enorme progressie te zien.