Datum

20 september 2014

Accommodatie

Onbekend

Na de verdiende zege van vorig weekeinde tegen Langezwaag B1, treedt DWP B1 zaterdag aan tegen Nieuweschoot B1. Een ploeg die indrukwekkend presteerde in de beker door tweedeklassers te verslaan.

De wedstrijdbespreking was er op gericht om fel en hard maar fair te spelen, bovendien moest via diepe ballen Leonard in stelling worden gebracht. Leonard Dayanan begon dus in de spits, waardoor Bernard Holtrop terugzakte op het middenveld en Daan Brandinga een linie naar voren schoof. De andere acht namen waren Sietse van der Kamp, Jurre Knoops, Jesse Akkerman, Richard Akkerman, Erwin Akkerman, Dennis Wiersma, Dennis van der Wal en Gerben Veenstra. Peter Schutten en Carlito Vervenne begonnen op de bank. Kelvin van der Wal had andere verplichtingen en was niet aanwezig.

Vanaf het beginsignaal was Nieuweschoot iets dominanter dan de groenwitte bezoekers. De ploeg combineerde vaardiger en toonde meer werklust door bij balverlies wel bij hun directe tegenstander te blijven, iets wat bij DWP nogal eens werd vergeten. Toch is het DWP dat de eerste grote kans van de wedstrijd krijgt. Bernard zet goed door en loopt alleen op de doelman van Nieuweschoot af. Helaas gaat de inzet van de centrale middenvelder in het zijnet.

Dan blijkt dat je een wedstrijd al kan verliezen op vrijdagavond. Binnen vijf minuten vragen twee spelers van DWP B1 om een wissel. Beide spelers hadden op een feestje de avond voor de wedstrijd teveel drank naar binnen gewerkt en merken daar nu de gevolgen van. DWP moet vervolgens de boel omgooien en spelers naar andere posities zetten. Daardoor is het zoekende en verliest het de grip op de wedstrijd.

Eerst redt de paal nog op een harde inzet van Nieuweschoot, maar een paar minuten later is het wel raak. Aan de linkerkant van Nieuweschoot kunnen twee spelers zomaar doorlopen omdat er bij DWP veel te slap wordt ingegrepen. De bezoekers staan te slapen en grijpen niet of veel te voorzichtig in: 1-0. DWP antwoordt echter snel, maar een schot van Leonard van buiten de zestien gaat echter naast.

Het duel gaat op en neer want ook Nieuweschoot krijgt via hun middenvelder nog een grote kans. De bal wordt achterin weer halfslachtig weggewerkt, maar tot opluchting van iedereen schiet de volledig vrijstaande middenvelder de bal naast het doel van Sietse.

Na een mooie actie van de ingevallen Carlito, krijgt DWP op de rand van de zestien een vrije trap. Richard meldt zich en schiet de bal richting doel, maar het leer gaat net over de deklat heen. Aan de andere kant is het wel raak. Na wederom slap ingrijpen achterin aan de linkerkant bij DWP krijgt de rechtsbuiten de mogelijkheid om een voorzet te geven. De inkomende linksbuiten van de thuisclub schiet binnen en Peter is niet op tijd om dit te voorkomen: 2-0.

Vijf minuten later ligt ook de derde van Nieuweschoot in het net. Een vrije trap wordt – niet voor de eerste keer deze ochtend – slecht weggewerkt. Als de bal daardoor in het strafschopgebied blijft hangen reageert niemand alert of veel te slap. Resultaat is de derde treffer van de ploeg uit Heerenveen: 3-0.

Vlak voor rust krijgt DWP nog een mogelijkheid om de marge terug te brengen tot twee. Maar een vrije trap wordt gekeerd door de goalie van Nieuweschoot en ook in de rebound krijgt Leonard de bal er niet in.

Rust. De jongens van DWP moeten duidelijk even wakker worden geschud, want als het slappe verdedigen doorzet en de duels op deze manier worden aangegaan, kunnen we beter niet eens meer beginnen aan de tweede helft.

De jongens lijken de boodschap te hebben begrepen in het tweede bedrijf, want er wordt een indrukwekkende werk- en strijdlust op de mat gelegd. Sietse houdt DWP overeind met een paar geweldige reddingen en aan de andere kant creëert DWP enorm veel mogelijkheden.

Carlito vindt twee keer de keeper op z’n weg en ook Leonard krijgt de bal er uit de rebound maar niet in. Ook als een bal vervolgens achter de defensie van de thuisclub valt en Leonard twee verdedigers uitkapt, gaat zijn inzet hard voorlangs. De intenties zijn duidelijk. DWP wordt feller, agressiever maar binnen de grenzen en Nieuweschoot wordt teruggedrongen.

Tien minuten na rust moet DWP een penalty hebben als een verdediger van de thuisclub de bal met de handen keert. Volgens de scheidsrechter, die het duel in de tweede helft volledig uit de hand liet lopen, was het geen opzettelijk hands. Tot ongeloof van iedereen bij DWP. De arbiter had nog meer van dit soort discutabele momenten. Resultaat was na afloop van het duel excuses van de leider van Nieuweschoot B1 voor het optreden van de arbiter. Veelzeggend en teleurstellend.

Maar DWP moest door en deed dit ook. Door de beslissingen van de scheidsrechter liep het duel uit de hand, maar bleef DWP hun hoofd gebruiken. Na een aanslag op Richard en vervolgens Jurre van een iets te gefrustreerde Nieuweschoot-aanvaller moest Jurre geblesseerd het veld verlaten en kreeg de aanvaller terecht een gele kaart.

Dennis van der Wal ziet halverwege de tweede helft een opening door de defensie van Nieuweschooten loopt alleen op de keeper af, hij wil de doelman uitspelen, maar de goalie vloert hem met twee handen: penalty, daar kon zelfs deze arbiter niet onderuit. Dat Dennis doorgebroken was en het feitelijk een rode kaart is, vergeten we voor het gemak maar even. Bernard schiet beheerst binnen: 3-1.

DWP blijft aandringen en krijgt vijf, zes 100% kansen in de tweede helft. Helaas bleef de teller steken op een treffer en konden drie goals uit de zwakke eerste helft niet meer worden goed gemaakt. Toch een enorm compliment voor de strijdwijze van DWP in het tweede bedrijf en het niet laten provoceren door de tegenstander. Een puntje was zeker verdiend geweest op basis van de tweede helft. Volgende week ook in de eerste helft zo starten en de punten blijven in Sintjohannesga. Tot maandag mannen.